Juletraditioner

Jeg er kommet lidt ind på hvorledes min familie holder jul, i et tidligere indlæg, i løbet af decemberlegen. Jeg kunne selvfølgelig remse alle vores traditioner op – tidligere og nutidens – da de jo har varieret lidt efter mine forældre blev skilt. Men det vil jeg ikke. Jeg vil i stedet beskrive hvordan jeg ville holde jul hvis det var mig der skulle holde den for andre.

Som udgangspunkt tror jeg ikke at Nicki og jeg kommer til at holde jul for andre (begge vores familier), før/hvis vi får børn – men derfor er det meget hyggeligt at tænke på hvordan man ville gøre det. Nu er det jo bare mine tanker omkring det, da det slet ikke er noget Nicki og jeg har diskuteret – så hvis det engang bliver en realitet, kan det være det bliver helt anderledes.

Maden

076

 

I vores familie får vi kalkun juleaften. Det er super lækkert, og smager virkelig ufatteligt godt! Men er der noget jeg elsker mere end kalkun, så er det and! Hvis jeg skulle holde jul, ville maden i stedet bestå af and, hvide kartofler, brunede kartofler, brun andesovs, rødkål, chips, kogte æbler med gele, og ris ala’ mande til dessert. Selvfølgelig skulle der være en mandel i desserten, så det var muligt at vinde mandelgaven! ^_^

047

Derudover skulle der selvfølgelig være al den slik man overhovedet kunne spise (dvs. ikke nødvendigvis ret meget, da man jo altid er ved at eksploderer efter aftenens enorme måltid). Hjemme ved min familie bliver skålen med slik først stillet frem i løbet af aftenen – men Nicki har fortalt at ved hans familie, står den nærmest fremme det halve af decemeber. Jeg tror ikke det ville være godt for mig at spise slik hele december – men skålen kan da godt komme frem i løbet af d. 23, hvor man alligevel plejer at hygge med film på sofaen om aftenen.

Juletræet

568

Selvfølgelig ville vi skulle have et juletræ! Og ang. dets udseende har jeg ikke mange ændringer fra hvordan min familie gør det i dag. Det skulle være stort, flot og grønt, og overdynget med smukt funklende julepynt, og lys! Hos min familie har vi både levende lys, og elektriske lys på juletræet. Jeg syntes det er rigtig smukt, og hyggeligt med de levende lys, så den tradition vil jeg helt afgjort fører videre!

I min familie danser vi om juletræet, og synger julesange inden vi sætter os ind i stuen for at åbne gaver. Jeg har aldrig brudt mig om at danse om juletræet, og slet ikke når samtlige gæster skal vælge en julesang. Det bunder nok lidt i, at jeg ikke rigtig bryder mig om julesangene, og ofte kan jeg ikke halvdelen af teksterne… Men jeg syntes nu alligevel det er en tradition jeg bør holde ved. Måske ville jeg bare begrænse den til 2-3 sange, fremfor 7-8… Jeg er i hvert fald helt sikker på at “nu er det jul igen” skal synges når vi går om juletræet, for det er en sjov tradition vi har i vores familie med at løbe desperate rundt om træet, og skifte retning hver gang vi rammer; “… Og julen varer helt til påske! HEY!” …

068

Generelt vil jeg også gerne gå op i pyntningen og borddækningen juleaften. I min familie er selve huset egentlig ikke pyntet vanvittigt meget op – men der bliver gjort meget ud af borddækningen. Vi har et bestemt spisestel som vi bruger juleaften, og jeg tror rent faktisk ikke vi bruger det på noget andet tidspunkt på året. Det syntes jeg faktisk er lidt fint ^_^ … Det stel min familie bruger er vidst noget min mor har arvet – men sådan en fin historie kommer nok ikke til at være bag det julestel jeg i såfald ville have – for hvem skulle jeg arve efter?

Gaverne

519

Gaverne! Jubi! Hvis jeg skulle holde en jul, skulle gaverne være børnenes fest! Men det skulle ikke være ét stort kaos, hvor alle pakker op samtidig. Jeg kan huske, at da jeg selv var barn, gav mine forældre alle pakkerne et nummer. Min far havde så en stor pose fyldt med numre (banko tal), som han trak numre op af. Hver gang han trak et nummer, skulle et af børnene (skiftevis – yngste begyndte = miiiig ^^”), finde gaven med det pågældende nummer, og give gaven til den som den var til. Herefter skulle alle vente til gave var pakket op. Det var rigtig hyggeligt, og som barn satte jeg stor pris på at se andres glæde ved at åbne de gaver jeg havde givet, og se hvor glade folk omkring mig generelt blev når de åbnede en gave med noget de havde ønsket sig. Derfor vil jeg også bringe denne tradition videre! Jeg tror afgjort at børnene lærer noget om næste kærlighed, ved denne måde, og samtidig er der noget spænding involveret ved, at der trækkes et nyt og ukendt nummer.

Vi pakker stadig pakkerne op én efter én. I dag gør vi det blot således at en starter med at hente en pakke, og den som så modtager pakken, skal hente den næste. Det er også rigtig hyggeligt – og en meget fornuftig måde at gøre det på. Vi har jo ikke flere børn i familien, så tallotteriet ville nok være for omfattende.

Jeg er med i Decemberlegen, som du kan læse om her

  • Husk at deltage 3. advents give-awayen hér

Written by

1.719   Posts

Ejer af microcut.dk.
View All Posts

One thought on “Juletraditioner

  1. Det med gaverne er klart en god ide – men slet ikke gennemførbar her hos os – specielt ikke når vi fejrer jul med den norske delen af familien.. Jeg siger bare 24 mennesker, og 14 er under 18 år (og 6 af dem er igen under 10).. det er MANGE gaver det;)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.