How not to set up your blog layout

Du har oprettet din blog og har massere på hjerte. Dit indhold er godt, og af høj kvalitet. Du har gjort dig umage med hver eneste indlæg du poster, og det kan man som læser se. Hvorfor i alverden ville du så gøre det svære for dine læserer, rent faktisk at læse/se dine smukke indlæg?

Heldigvis bestemmer du helt selv hvordan din blog skal se ud – hell, jeg er heller ikke verdens mester i det med themes – men jeg har alligevel tænkt mig at dele nogle småting du i det mindste bør holde dig fra, hvis du ønsker at lave en blog som er så læsevenlig som muligt. Hvorfor er jeg så, så klog på dette? Det er jeg måske heller ikke, men jeg har udover erfaring, en uddannelse i multimediedesign bag mig, hvor vi blandt andet bliver undervist i at skabe læsevenlige websites og print.

Mest af alt er nedenstående eksempler på hvad du ikke bør gøre når du laver din blogs layout, baseret på, hvad der for det meste skræmmer mig væk fra blogs der ellers har godt indhold – men hvor jeg ganske enkelt i længden ikke magter at læse indholdet på siden, fordi der er så mange ting der forstyrrer læsbarheden.

Centreret tekst

Hvorfor i alverden ville du nogensinde lave en centreret brødtekst på din blog? Har du nogensinde læst en bog med centreret tekst? Det tror jeg næppe – og det er der faktisk en ganske god forklaring på. Det er hårdt for øjet at læse centreret tekst, fordi start og stop punktet for hver enkelt sætning afhænger af sætningens længde. Øjet ved derfor ikke per automatik hvor det skal søge hen for at læse næste sætning. Når teksten er venstrestillet eller justified ved man præcis hvor hver sætning starter, hvorfor læsningen går langt mere flydende.

Selvfølgelig kan man bruge centreret tekst til enkelte elementer på sin blog – det gør jeg også selv. Rent layoutmæssigt kan det fx. være rigtig flot med en centreret overskrift.

Bred brødtekst

Brug hellere massere af whitespace, hvis du ønsker en blog med et stort contentområde (kan fx. være hvis man ikke ønsker sidebars på sin blog, eller muligheden for at uploade store billeder i sit indlæg), fremfor at lave kilometer lange linjer brødtekst. Igen; øjet bliver træt, hvis man skal læse kilometer lange linjer af tekst, og læsningen bliver derfor lettet hvis teksten bliver indskrænket til et mindre område.

Ulæselig skrift

Hvorfor ville du bruge en skrifttype, skriftstørrelse, og skriftfarve, som nærmest er ulæselig, når du nu har brugt så meget energi på at lave noget lækkert indhold på din blog? Hold dig fra alt hvad der hedder kursiv, og snørklet skrift til din brødtekst. Igen der kan være eksempler hvor kursiv tekst kan bruges på et mindre område, fx. ved quotes. Er du i tvivl om hvad der en letlæselig tekst, så vil jeg sige at du aldrig går helt galt i byen med en Arial, i farven sort, str. 12-14px. Hold dig for alt i verden fra kraftige farver som skrigende rød, pink, blå, og hvad man ellers kan finde på i den genre.

Popup reklamer

Popup reklamer er et fænomen som virkelig er blevet et mere og mere hyppigt irritationsmoment når jeg surfer rundt på forskellige blogs. Det er typisk ikke noget bloggeren selv har valgt skal komme, og formentlig heller ikke noget som er en økonomisk gevinst for selve bloggeren. Jeg ser rigtig meget af denne slags popup reklamer på blogs der er lavet ved udbydere som fx. Nouw og Bloggersdelight. Jeg vil sige – hold jeg langt væk fra udbydere der smækker popup reklamer op på jeres blogs! Det burde simpelthen ikke være et fænomen man som blogger støtter, da reklamerne der popper up decideret placerer sig henover bloggens centrale indhold, følger med når man scroller, og typisk har en timer på så den ikke straks kan lukkes ned. Pisse irriterende rent ud sagt! Det er nok til at få mig til at forlade bloggen.

Written by

1.719   Posts

Ejer af microcut.dk.
View All Posts

4 thoughts on “How not to set up your blog layout

  1. Åh ja …
    Jeg HADER popop reklamer, eller de der reklamer der blinker og gør ved, eller fylder HELE bloggen, og det lille bitte kryds man skal finde for at lukke den, er ofte så småt man næsten ikke kan ramme.
    Ellers er jeg enig med dig, med den centreret tekst osv :D

    1. Ja man er bare ved at gå amok over alle de reklamer! Jeg er generelt også generet af div. reklamer – og ikke kun pop ups. Jeg syntes bare slet ikke de høre til på en blog ^^”

      1. Har ikke noget imod nogle reklamer, i Affiliate indlæg og sådan. Bruger det selv af og til, og reklamer i sidebaren der ikke blinker og dutter for meget, gør mig heller ikke noget. Men dem med lyd, og blinken og pop op, kan slet ikke have dem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.