Opskrift: Koldhævede boller

Jeg er blevet utrolig stor fan af koldhævede boller, og tænkte derfor at jeg ville dele min opskrift her på bloggen. Det lækre ved opskriften er, at dejen laves dagen før bollerne skal bruges, at den ingen æltning kræver, ingen rullen af fine runde boller er nødvendigt, og så smager de knald godt.

Sprøde koldhævede boller

Print Friendly, PDF & Email

Sværhedsgrad

let

Kategori

Brød, boller, frokost, morgenmad


Lækre sprøde koldhævede boller, der ikke kræver nogen æltning. Skal stå i køleskabet natten over og hæve. Super måde, at få lækre, nylavede, lette, boller om morgenen. Opskriften giver 17-20 boller.

Antal personer

8-10 personer

Forberedelsestid

Tilberedningstid

Total tid

7 timer 12-15 minutter 7 timer 15 minutter

Ingredienser

 • 10 dl koldt vand
 • 50 g gær
 • 2 tsk salt
 • 1 tsk honning (kan undlades)
 • 4 gullerrødder
 • 3 dl havregryn
 • 1 dl groft rugmel
 • 8 dl grahamsmel
 • 6 dl hvedemel

Fremgangsmåde

Dejen (blandes om aftenen)

 1. Rør gæren ud i det kolde vand.
 2. Tilsæt salt, og evt. honning. Honningen kan undlades, men jeg syntes at der gør noget godt for smagen selv om det kun er en smule, som jeg tilføjer i min opskrift.
 3. Skræl og riv gulerødderne. Jeg river gulerødderne ret groft, men man kan sagtens rive det langt finere, hvis man ikke bryder sig om for store stykker i bollen.
 4. Tilsæt havregryn. Havregryn kan også erstattes af andre kerner eller frø efter behov, men jeg foretrækker havregryn i denne type bolle.
 5. Tilsæt groft rugmel, og grahamsmel. Dejen vil fortsat være ret våd herefter. Tilsæt hvedemel til dejen stadig kan røres i med en ske, men hvor den fortsat er for klistret til at du ville ælte den med hænderne. Det plejer at være ca. 6 dl hvedemel af den type jeg bruger herhjemme.
 6. Dæk skålen med vitawrap, og sæt den i køleskabet natten over (kan også stå længere – jeg har haft min dej til at stå i ca. 30 timer, før jeg lavede boller af den, og den var stadig lækker).

Bagning (næste morgen)

 1. Om morgenen skal ovnen tændes på fuld varme, og varmluft.
 2. Brug en spiseske til at lægge klumper/store skefulde af dej på en bageplade. Jeg plejer at få imellem 17-20 relativt store boller ved denne opskrift.
 3. Pensl bollerne med vand inden bagning.
 4. Når ovnen er varm skrues den ned til 225 grader, fortsat varmluft, og bollerne sættes straks ind. Bollerne skal have 12-15 minutter i ovnen.

Written by

1.719   Posts

Ejer af microcut.dk.
View All Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.